Spinalonga, het eiland der bannelingen

Rondom Kreta liggen meer dan 80 kleine eilandjes, waaronder het eiland Spinalonga. De omtrek van Spinalonga is slechts 850 meter. Het is op dit moment onbewoond. Toch is er iets bijzonders met dit eiland. Tot 1957 was er namelijk de laatste Lepra-kolonie van Europa gevestigd.

Op Spinalonga zijn forten gebouwd ter bescherming van de kust vanaf 1600 door de Venetiërs en later door de Turken. Toen Kreta weer onder Grieks gezag kwam rond 1913, wilden de Turkse bewoners Spinalonga niet verlaten. Daarop verklaarde de Griekse regering het eiland tot domein voor leprapatiënten. Voortaan zou iedereen met de ziekte lepra verbannen worden naar het eiland. Het zou niet lang meer duren tot de Turkse achterblijvers het bootje huiswaarts namen.

Op het eiland werd een dorpje gebouwd, binnenin de oorspronkelijke vesting. Het dorp is vanaf de haven te bereiken via een tunnel, vanaf dat moment de tunnel der verdoemden geheten, want wie erdoor ging kwam nooit meer terug.

Ook wij gingen door de tunnel, maar gelukkig voor ons gold deze onheilspellende naam nu niet meer. We liepen door het dorp en maakten een ronde om het eiland, langs het kerkje en de begraafplaats.

Pas na 1957 toen lepra te genezen was en de laatste bewoners van het eiland verdwenen waren, is de aparte status van het eiland beëindigd.

Op de terugweg deden we met de boot nog twee Griekse kustplaatjes aan, te weten Elountha en Agios Nikolaos. Die laatste plaats staat bekend om zijn dure hotels, waar geen kamers beneden de 500 euro per nacht te vinden zijn.

  • Door Bowie, May 20, 2011 @ 7:53 am

    De tunnel der verdoemden klinkt als de nieuwe Harry Potter! Maarehh.. je weet de leuke historische plekjes steeds wel weer te vinden he?

Andere links naar dit artikel