Het eiland Santorini

Santorini ligt op 110 km afstand van Kreta, niet bepaald naast de deur. Een boottocht van ruim twee uur met een snelle catamaran is nodig om het te bereiken. Toch kozen wij ervoor juist dit eilandje te bezoeken. Omdat het heel mooi moet zijn en om de diverse verhalen en gebeurtenissen waarin Santorini een rol speelt.

Santorini is een caldera, dat wil zeggen een geïmplodeerde vulkaan. Het eiland heeft de vorm van een cirkel met in het midden de vulkaan.

De vulkaan ziet er overigens niet zo angstwekkend uit als je op grond van haar reputatie zou verwachten. Het grootste deel ligt onder zeeniveau.

Santorini heeft 13.000 inwoners. Dat lijkt niet veel, maar het landoppervlak is dan ook iets kleiner dan dat van Terschelling en erg bergachtig. Daarnaast hebben er de nodige natuurrampen in het verleden plaatsgehad die de bevolking ernstig hebben uitgedund.

De belangrijkste gebeurtenis op Santorini deed zich voor 1500 voor Christus. Toen explodeerde de vulkaan en veroorzaakte een vloedgolf van 250 meter hoog. In 1956 zorgde een grote aardbeving nog voor een exodus van de bewoners. De schilderachtige huisjes zijn inmiddels weer herbouwd en de eilandbewoners profiteren van het toegenomen toerisme.

Men vermoed dat de vulkaanuitbarsting op Santorini van 1500 BC in een half uur een einde maakte aan de hoogontwikkelde Minoïsche beschaving op Kreta. De mythe van Atlantis zou erdoor ontstaan zijn.

Ook wordt de eruptie via wetenschappelijk onderzoek gekoppeld aan de oversteek van de joden uit Egypte, die rond deze tijd plaatsvond. De Egyptenaren kunnen verzwolgen zijn door de niets ontziende tsunami die de uitbarsting veroorzaakte.

Wie deze prachtige plaats nu bezoekt en een lekkere milkshake drinkt met uitzicht op de schitterende baai, kan zich niet voorstellen dat zich hier een dergelijke wereldramp heeft voorgedaan.

Van een afstand, bijvoorbeeld vanuit een vliegtuig, lijkt het net alsof er sneeuw op de bergtop ligt. Maar wie beter kijkt ziet dat het de hagelwitte huisjes zijn die zo kenmerkend zijn voor dit eiland.

De huisjes zijn op en langs de berghelling gebouwd. Wat zorgt voor prachtige vergezichten.

We bezochten twee pittoreske plaatjes: Kamari en Fira, de hoofdstad. Hier zijn de beroemde trappen waar ooit in 1989 Bassie en Adriaan hun avonturen beleefden in de verzonken stad.

 • Door MrAaaarggh, May 17, 2011 @ 2:34 pm

  Aahh. Ik ken het van Bassie en Adriaan 🙂
  Ziet er allemaal goed uit hoor, erg relaxed. Enjoy!

  Groet
  Frank en Mies

 • Door Bowie, May 18, 2011 @ 8:18 am

  Jaa! Bassie en Adriaan! Nu herken ik het ook al. Wat cool!

 • Door fleur, May 18, 2011 @ 3:16 pm

  hai Jer en annemarie

  Ziet er super mooi uit! lekker warm ook. hier regent het… nemen jullie het mooie weer mee??

Andere links naar dit artikel